Skoraj vsakodnevno se srečujem z ljudmi, ki mi razlagajo, da njihov pes za hrano ne dela oz. mu hrana ni motivacija – niti priboljški. Vedno več je takih, katerih pes noče sprva jesti briketirane hrane, nato noče konzerv, niti mesa, niti kuhane hrane, … ničesar. Hmm … Zakaj je pes tako izbirčen? Dragi moji … kot vsa vedenja ste ga tudi sami naučili ravno to.  🙂

Naj za začetek razčistimo, da govorimo o zdravem psu. Najprej se ob morebitnih težavah vedno obrnite na veterinarja in bodite prepričani da je vaš pes na prvem mestu zdrav. 

Šolanje psa s pomočjo hrane

Pri nas se vedno lotimo vzgoje in šolanja z najbolj univerzalnim pripomočkom za pozitivno motivacijo in to je hrana. Zakaj? Ker si hrano za preživetje želi čisto vsak pes. Torej, kdaj je hrana pozitivna motivacija? Ko si jo pes želi. Kdaj pa si pes želi hrano? Ko je lačen oz., ko je nima stalno na razpolago. Predstavljajte si otroka ali mogoče vas. Pred sabo ima 24 ur na dan – 7 dni v tednu – 365 dni v letu čokolado. Nato vas nekdo prosi, da mu naredite uslugo in zanj naredite 10 počepov. V zameno vam ponudi čokolado. Bi med svojo najljubšo serijo vstali s fotelja in delali počepe za čokolado, ki jo imate pravzaprav že v roki? Jaz ne bi in mislim da večina ne bi. 🙂 

Sedaj si pa zamislite, da čokolade nimate sploh nikoli na voljo. Sedite pred TV, gledate najljubšo serijo in spet vas nekdo prosi, da naredite 10 počepov. V zameno boste dobili čokolado, o kateri sanjate že celo uro medtem, ko sedite na fotelju. V trenutku boste vstali, naredili 10 počepov in nato še bolj uživali na fotelju s čokolado v ustih.

No, zelo podobno je pri psu. Cel dan ima pred seboj skledo polno briketov. Nato vzamete briket in pričakujete, da vas bo za isti briket ubogal? Zakaj bi? Lahko jih jé brez, da mu vi “težite”. 🙂

Zapomnite si, pes bo vedno naredil za vas tisto, kar se mu splača! 

Za začetek pospravite tisto pasjo skledico polno briketov. Namesto nove sklede, si raje kupite torbico za priboljške in zjutraj in/ali zvečer, mu namesto v skledo, nasujte brikete v torbico, primite povodec, pojdite s psom ven in ga nahranite med sprehodom. Vsakič, ko ga pokličete in pride k vam, mu dajte hrano. Pes se bo tako naučil, da pri vas vedno dobi nekaj dobrega oz. je vedno nagrajen. 

Najbrž se velika večina sprašuje – kaj pa če med sprehodom ne bo hotel jesti? Ga srna, ki teče mimo bolj mika kot hrana? Naj vam odgovorim kar z vprašanjem – saj je odgovor že v vas in ga zelo dobro poznate. 

Mislite, da bi po treh dneh brez hrane še vedno pes zavračal hrano? Ne govorim o stradanju psa. Psu vsakodnevno med sprehodom ponudite hrano. Če jo pa pes zavrne je kratko – malo njegov problem. In bodimo iskreni – tudi mi nismo vsak dan enako lačni in imamo dneve, ko nam hrana preprosto ne gre. Ko pa pes en dan ne jé – že cela drama? 

 Če imate takšno težavo, naj vas najprej potolažim, da niste edini. Žal pa vas moram soočiti z dejstvom, da ste za vse najverjetneje krivi samo vi in ne vaš pes. 🙂 

Najbrž se je vse začelo tako, da je “bošček” tako lepo gledal z očki, da ste mu preprosto morali dati malo vaše hrane med večerjo, ki je mimogrede veliko boljša od njegovih briketov, a veliko bolj škodljiva zanj.

Drugi dan ni hotel briketov? Joj bogiiiii, da nebo lačen mu gremo hitro po konzervo, saj se zavedamo, da naše začinjeno meso zanj ni najboljše. In “JAAA – super, uspelo je! Pes jé konzervo!” Zares smo srečni! 🙂 

Po nekaj dneh poizkusimo, če bi pojedel spet brikete. In noče. “Ojoj ubogi… no pa naj jé konzerve…” 

Po nekaj dneh noče več konzerve???? Ojojjjjj – konec sveta! Hitro mu dajmo malo tune ali slanine zraven, da ne bo ubogi umrl od lakote. 

Je smiselno, da sploh nadaljujem? Mislim da ne, saj se vrtimo v začaranem krogu, v katerem na žalost velikokrat vidim pse, ki so prišli do faze, da dejansko teden dni iz trme in protesta ne jedo ničesar in je njihovo zdravstveno stanje že malo zaskrbljujoče. 

Dragi moji, vedno mislite na vašega psa dolgoročno. Ko vas tako milo gleda z njegovimi očmi – ali bolj realno povedano izsiljuje, pomislite koliko škode mu lahko naredite v daljšem obdobju. Kako kruti ste v resnici do njega, če ga eno leto bašete z vsemi najbolj okusnimi stvarmi tega sveta, ki jih najverjetneje niti sebi ne privoščite in po enem letu ugotovite, da je pa res mogoče razvajen in vas izsiljuje? In takrat mu ponudite brikete? Res “fer od vas…”

Zgolj in samo od VAS je odvisno, kaj bo vaš pes jedel. Med paleto vseh možnih briketov, peletov, konzerv, kuhane ali surove hrane izberite nekaj, kar mislite da vašemu psu in vam najbolj odgovarja. Odločite se, psu ponudite in vztrajate pri tem. Pa ne zato, da bi pes moral dolgoročno jesti samo eno vrsto briketov, temveč zato, da bo po vsej zmedi, ki ste mu jo do sedaj naredili ugotovil, da boste hrano za njega (preden pristane na veterini), izbrali VI in ne on, sicer mu boste prav kmalu mogli zasluženo prvič reči “bogi…” 

Kategorije: Blog