Imate težave z vzgojo? Ni vaš pes točno takšen kot ste si zamislili? Vam vaš pes kravžlja živčke?

Potem so naslednje vrstice “direkt” za vas! No iskreno, mogoče so te vrstice še bolj za tiste, ki imate super pridne pse! Prijetno branje. 

Tale črna lepotica je naša Dina. Nekateri jo poznate, nekateri ne … 
Velikokrat mi kdo, ki me pozna reče: “Kako je pridna” ali “Najboljši pes”, “Srečna ti Katja, ko imaš tako popolnega psa”… Velikokrat jo moje stranke vidijo v vlogi moje pomočnice na individualnih urah, kjer se vedno izkaže…

Hmmm … Naj vam malo bolje predstavim najino skupno zgodbo. Dina je DALEČ od popolnega psa! Dina je pes, ki ga ne privoščim nikomur!

Ona je primer psa, ki pride v življenje kot vihar in poruši vse predstave o tem, kakšnega psa si si želel. Poruši vse sanje o psu, ki gre lahko povsod s teboj. Poruši vsa čisto minimalistična pričakovanja, ki si jih imel s psom. Nikoli nisem razumela. Dokler v moje življenje ni prišla ONA! Nikoli nisem razumela, da življenje s psom ni vedno pravljica. Lahko je tudi Pekel.

Tako se je tistega lepega štirinajstega junija, ko smo jo pripeljali iz zavetišča, začela naša “pravljica” z Dino. Ko je prvič stopila v naše življenje, misleč, da smo na njo pripravljeni. Misleč, da je to pes, ki mu bomo kos! Kaj kmalu smo ugotovili, da žal to ni pes, kakršnega smo si želeli.

Nekateri me do sedaj že popolnoma razumete, nekaterim se pa najbrž SANJA NE o čem sploh govorim.

Veste, TO BOLI!! BOLI, da se vsako jutro zbudiš s kepo v želodcu, ko pomisliš da moraš peljati ven SVOJEGA PSA! Ko nikoli ne veš, koga boš srečal, v koga se bo zagnala … Ko ne veš niti več ali se bo povodec kar sam odpel (vedno imejte dodatno varovalo tisti, ki imate reaktivnega psa)… Ko ne veš ali bi psa sploh peljal na sprehod in iščeš vse mogoče izgovore ker te je STRAH!

Kar nekaj časa sem živela tako … v neprestani napetosti, kako bo moj pes vsako sekundo mojega življenja reagiral. Kaj bo doma uničil, ker mu je edini cilj pobegniti stran, kako se bo zagnal v vsakega mimoidočega na dvorišču. Kako boš hodil po pošto, ker je poštar ne bo pripeljal več. Še in še bi lahko naštevala. Pa saj ni bistvo to. Sploh ne vem, kako sem zdržala.

Seveda je že iz slik razvidno, da smo kaj kmalu začeli s šolanjem, prevzgojo. Dostikrat rečem: “Hvala Bogu.” Bodimo iskreni ta Bog mora imeti ime. V mojem primeru je to Lea Leskošek – dandanes tudi moja prijateljica, ki me je dobesedno potegnila ven iz DREKA in DRAME v mojem življenju! 

Moja Dina- pes, ki je reagiral na vsakega psa, je danes sposobna vsakodnevno sprejemati nove pse v svoje krdelo. Kar je pa zame najpomembneje – sposobna je biti ob njih popolnoma sproščena in se v stresnih situacijah obračati Name! Seveda je to zame nepopisna sreča, neverjeten uspeh…in dejstvo, da imam sedaj psa o katerem sem sanjala.

 

Ampak v bistvu to ni bila poanta moje izpovedi… Ni poanta to, da se da vsakega psa prevzgojiti. O tem že ptički na vejah čivkajo.

Zato, da imam danes krasnega psa, sem pretočila ogroooooomno solz. Skoraj ni bilo sprehoda, med katerim ne bi jokala. Solze žalosti, občutka nesposobnosti, občutka nemoči, jeze, frustracije.

Nisem razumela zakaj NISEM SPOSOBNA DOSEČI, DA ME MOJ PES UBOGA! Zakaj se to dogaja ravno meni? Zakaj moj pes na poligonu blesti – v realnem življenju je pa vse skupaj ena velika polomija in sramota?

Žal pa solze niso dovolj. V resnici je po fazi priznanja, potrebno TRDO DELO!

ŽIVLJENJE S (v mojem primeru z reaktivnim psom, ampak velja za vsakega psa) PSOM NI VSAKODNEVNI TRENING! Življenje s psom je LIFESTYLE – sprememba načina življenja!  Tako imenovan “Trening” se spremeni v vsak tvoj gib, tvojo besedo in pogled, ki ga nameniš psu. Ni samo pravljica kako je lepo imeti psa – nasploh je pri vzgoji VELIKO odrekanja, prilagajanja. 

In nenazadnje? POLOŽIMO KARTE NA MIZO!
Pri takem psu je VSEŽIVLJENJSKO potreben “management” oz. po domače povedano vseživljenjska previdnost in struktura! Vsak pes – pa lahko govorimo o vzgoji ali prevzgoji… Ni 1x vzgojen in potem je pač priden! WAKE UP DREAMERS!! Temu ni tako!

Naj pojasnim. Pes je lahko prevzgojen v nulo. Tudi sama Dini zaupam, še bolj kot mojemu drugemu psu. Z njo se lahko sprehajam brez povodca, vedno pride ko jo pokličem, ko zagleda psa- pogleda mene in čaka nadaljnja navodila. AMPAK – kljub temu, jo poleg krdela psov, ki jih imam v varstvu, poleg mojega drugega psa, vedno obravnavam še individualno! Vsak dan si vzamem vsaj 15 min, da sem samo z njo! Da sem z njo, seveda s tem ne mislim, da z njo ležim na kavču (samo z ljubeznijo ne boste vzgojili svojega psa – žal). “Trening” ni samo teh 15 min dnevno. Trening je VSAKA MINUTA, ki jo preživite s svojim psom. Vzgoja se ne konča NIKOLI! S temi 15 minutami na dan imam v mislih vsakodnevne nove, dodatne vaje, početi s psom stvari, ki so všeč vašemu psu in so HKRATI zanj KORISTNE! To ni pravljica s srečnim koncem, kjer je pes lepo vzgojen. Lahko je pravljica – ampak ta SE NADALJUJE! V tem je čar IMETI PSA!

Naj povzamem več poant te zgodbe. Vsak se bo našel v kakšni:

  • NIHČE, ki ni imel v svojem življenju takšnega psa, ne bo vedel in najgloblje iz mojega srca Vam resnično ne želim tega. Zato bodite tisti, ki imate super pse HVALEŽNI! NE obsojajte, ker nikoli ne veste zgodbe, ki jo v sebi nosi pes in njegov skrbnik! Niti sanja se vam ne, koliko truda smo vložili v naše pse in kako globoko nas RANITE, ko grdo govorite o našem psu. Ne pozabite kaj vse smo naredili za naše pse –  in še marsičesa smo sposobni. 😉
  • Tisti, ki posvajate psa iz zavetišča – NE delajte te napake kot sem jo jaz! Dina je bila NAJLEPŠI PES v zavetišču. In kmalu nočna mora, ki jo niti lepota – ne boste verjeli –  ne prekaša. Odločite se za psa realno! Pomislite, če resnično želite imeti ob sebi psa vsaj 10 nadaljnjih let svojega življenja? Izberite psa primernega vaši energiji in življenjskemu stilu! Tudi pes, ki ga kupite in z vami odrašča je lahko isti, kot je bila v mojem primeru Dina. Ena negativna izkušnja lahko spremeni vašega psa in vaše življenje. Zavedajte se tega, preden si psa omislite.
  • VZGOJA PSA se ne konča NIKOLI! PSA ne vzgajate s tem, ko ga vpišete v pasjo šolo. Psa vzgajate čisto vsak trenutek, ko je pes z vami, zato pazite kaj mu sporočate.
  • Če se počutite tako, kot sem se počutila tudi sama, sedaj vsaj veste, da niste edini! 😉 Priznajte NA GLAS, da imate s svojim psom težave in si poiščite pomoč – pa naj bo to vzgoja ali prevzgoja. Verjemite mi,šli boste čez trnjevo pot, ampak na koncu vas čaka točno tak pes, kot ste si ga zamislili.

Ne morem tega zaključiti brez, da bi vam povedala, kako HVALEŽNA SEM!! Kako hvaležna sem, da je ta vihar prišel v moje življenje! Iskreno – s solzami v očeh, končujem te stavke, ker so besede preprosto premalo vredne in nimajo take teže kot jo čutim v svojem srcu. DINA ena in edina psica, ki me je popolnoma spremenila.

Dragi moji, želim vam samo eno – bodimo iskreni do sebe in svojih psov. Dajte svojim psom najboljše, ker bumerang se VEDNO VRNE! 

 

 Love, Katja

Kategorije: Blog