Pred nami je prekrasen božično/novoletni čas. Za nas čaroben, za naše pse pa žal malo manj.

Veliko je psov ki se na smrt bojijo pokanja. V spodnjih nekaj vrsticah, bi vam rada z nekaj nasveti pomagala, kako psu omiliti stres, ki ga doživlja ob pokanju.

Mladiček in prvi novoletni čas z vami

V kolikor imate mladička, je veliko večja verjetnost, da se pokanja še ne boji, sploh če ga je že vzreditelj navajal na razne zvoke.

Predlagam vam, da psu že prej začnete predvajati razne zvoke preko interneta (youtube). Najprej naj bo jakost zvoka minimalna, postopno zvok zvišujete. Vedno ob tem zvoku psa hranite – sploh v kolikor opazite da je psu ob teh zvokih neprijetno.

Če se vaš pes na te zvoke ne odziva, mu lahko, ko počiva, predvajate v enem zavihku umirjeno glasbo, istočasno v drugem zavihku zvoke ognjemetov.

Vsekakor ni isto – posneti zvok ali realni, a vseeno bo za vašega psa to nekaj bolj znanega in prijetnejšega.

Zelo pomembno je, da ste med pokanjem čim bolj nevtralni. Ne jezite se na sosede, ne tolažite svojega psa, saj bo začutil vašo neprimerno energijo in se na njo odzval. Poizkušajte pokanje ignorirati in ostati čim bolj mirni.

Predvsem na Silvesterski večer peljite mladiča čez dan na daljši sprehod, z njim se igrajte, utrudite ga, da bo zvečer spal. Naj bo večerni sprehod opravljen prej in vedno imejte zunaj psa na povodcu! Tudi če je vaš odpoklic več kot odličen, lahko pes v paniki zbeži od vas, česar si zagotovo ne želite. Pazljivi bodite tudi na to, da je ovratnica dovolj zatisnjena, da psu ne gre čez glavo.

Pes, ki se boji pokanja

Žal strahu najbrž ne boste mogli popolnoma izbrisati, vsekakor pa mu lahko pomagate.

Podobno kot pri mladičih ga lahko že veliko prej navajate na te zvoke preko raznih posnetkov. Psu enostavno med hranjenjem predvajajte te zvoke, da jih bo povezoval z nečim dobrim. Ko konča z hranjenjem, naj tudi zvoki prenehajo. Lahko medtem s psom delate tudi kar mu je všeč – npr. razni trikci, iskanje in podobno..

Če strah ni tako močan, mu med dnevnim počitkom predvajajte, kot že omenjeno, zvoke v kombinaciji z mirno glasbo za pse. (Na YouTube kanalu lahko poiščete več možnosti: Relax my dog, Trough a Dog`s Ear in podobne…)

Ko je psa strah, ga NIKOLI ne tolažite in ljubkujte. S tem mu v resnici (v njegovem svetu) govorite, da dela prav, da naj ga bo strah. S psom se takrat obnašajte čimbolj nevtralno. Omogočite mu, da ima kotiček kamor se lahko skrije. V kolikor uporabljate hišni boks, ga prekrijte z temno odejo. Če je pes vajen, da pride k vam v naročje, ga ne ogovarjajte. Globo zadihajte, se najprej umirite VI in nato psa samo malo močneje stisnite. To pse zelo umiri. Na ta način je bil tudi ustvarjen prav poseben plašček, ki pse stisne po telesu in pomaga pri stresnih situacijah. (Tunder shirt)

Kot sem omenila že pri mladičih. Naj bo pes, ki se boji pokanja v tem času na povodcu in pred vsakim sprehodom se prepričajte, da mu ovratnico (oprsnico, halti itd..) dobro zatisnete, da mu ne bi v paniki zdrsnila čez glavo.

V kolikor je strah res močan, si lahko pomagate tudi z raznimi kapljicami za umiritev (poizkusite s čimbolj naravnimi proizvodi oz. se posvetujte tudi s svojim veterinarjem). Uporabite lahko tudi razne razpršilce zraka, ovratnice, tablete….

Kako naj si konkretno pomagam v času najhujšega pokanja?

  • Psa čez dan večkrat peljite na daljši sprehod, se z njim igrajte, kolesarite, tecite, učite se trikce oz. karkoli kar vašega psa konkretno izmuči (utrujen pes bo spal oz. imel manj energije za paniko).
  • Naj pes obrok dobi prej kot ponavadi (v kolikor psa hranite zvečer), lahko celo malo manj da bo tudi njegova potreba po izločanju manjša. Peljite ga ven veliko prej, preden začne pokanje.
  • V prostoru kjer je pes zaprite okna in prižgite radio ali TV. Če imate možnost mu predvajajte glasbo za umirjanje ki sem jo omenila zgoraj. Dobro je, da okna tudi prekrijete z odejo oz. preprečite, da pes vidi svetlobne pojave, ki si jih ne zna razlagati in jih povezuje s pokanjem.
  • Psi, ki navadno bivajo zunaj v pesjaku naj bodo vsaj v času najhujšega pokanja v hiši.
  • Omogočite psu kotiček, kjer se bo počutil varno. V kolikor uporabljate hišni boks, ga prekrijte s temno odejo.
  • V kolikor menite, da to potrebujete, si kupite razne zgoraj omenjene pripomočke, ali pa uporabite vsaj eterična olja.
  • OSTANITE MIRNI. Pes ima neprestano čas, da vas opazuje in reagira na vašo energijo. Ne zganjajte drame, saj s tem psa učite, da mora to početi tudi on.
  • NE OGOVARJAJTE PSA. Ne govorite mu da je vse v redu, da bo boljše…. To psu NE POMAGA. Zakaj? Ker niste vsak dan takšni! Bodite čimbolj nevtralni, kot da se nič ne dogaja, saj mu v nasprotnem primeru sporočate, da je nekaj narobe. Konec koncev tudi vi pričakujeta od psa da bo čimbolj nevtralen kajne? Pomagajte mu. 🙂

Ne pozabite – pes čuti vašo energijo… Psu ne moremo lagati. Dobro se oborožite s pripomočki, pripravite se na najdaljšo noč v letu in potem vam ostane le še eno – UŽIVAJTE!

Naj bodo prazniki čarobni in predvsem mirni.

Ekipa PasjiPlanet

Kategorije: Blog