Ljudje zelo radi veliko govorimo z našimi psi. Prepričani smo v to, da več kot povemo našemu psu, več bo razumel in bolj bo ubogal🤔

Poglejmo malo globlje. 😉

Velikokrat na primer za isti ukaz, uporabljamo več različnih povelj ali iz ene preproste besede kot je npr. “prostor”, psu povemo celo zgodbo o tem kako mora na določen prostor in tam se mora usesti in čakati, čakati … vam je znano kajne? 😉

V resnica ves ta “špeh” oz. zgodbe, samo zmedejo psa, kaj točno je že bilo njegovo povelje in posledično frustrirajo nas, saj povelja pes ne upošteva.
Velikokrat mislimo, da pes po nekaj ponovitvah že 100% razume ukaze … In nato pride trenutek, ko pes v gozdu zagleda srno in ukaza ne pozna več, kajne? 
Seveda ga ne pozna, saj v resnici povelja nikoli niste izpilili v okolju brez motenj! V kolikor imate psa, ki ni 100% na odpoklic v okolju brez motenj, nikakor nebo uspešen v okolju kjer so motnje. Motnje dodajajte postopoma!

Največja napaka pri govorjenju se pojavlja, ko ljudje ogovarjajo Plašnega/ ne sigurnega / agresivnega … psa.
Zakaj?
Ker je v pasjem svetu v resnici to samo veliko nekega nakladanja … Pes sliši samo: blaaa, blaaa, bla – navadno je to prigovarjanje še olepšano z nežnimi, ljubkovalnimi zvoki, ki samo potrjujejo njegov, strah/ ne sigurnost/ agresijo…

Kdaj navadno uporabljate “baby talk”?
Ko psa pohvalite kajne??
Zakaj po tem takem z njim govorite na ta način, ko počne nekaj kar ni v skladu s tem, kar zahtevate od njega in ni najbolj “zdravo” zanj? 🤔

Težava pride, ko ugotovimo, da smo ljudje zelo čustvena bitja. Ne zanikam dejstva, da so tudi živali! AMPAK … na veliko drugačen način … Psi so krdelna, nagonska, instinktivna bitja, ki imajo nagon po preživetju in njihov način komunikacije dragi moji, je čisto drugačen kot naš.

TOREJ – kako se pa med sabo sporazumevajo psi?

V večini s govorico telesa in govorico energije! Pes veliko lažje razume kratka in JASNA sporočila kot pa tiste bla bla zgodbice….
Za našimi bla bla zgodbicami je veliko naše čustvene energije, katero pes zelo dobro zaznava! 
POZOR: če pes to energijo zelo dobro zaznava, še ne pomeni, da jo popolnoma PREpoznava!! (tukaj se velikokrat zmotimo) V kolikor smo mi razočarani v ljubezni, žalostni, osamljeni…. pes čuti da nismo čustveno stabilni, ne ve pa da si osamljen, razočaran….
Naravno in nagonsko za pse je, da sledijo najbolj čustveno stabilnemu članu družine (čustveno najbolj stabilen član ni nujno najbolj glasen član!! 😉 ). Sploh psi z močnim karakterjem. 

Še eno zelo pomembno dejstvo je, da ko se s psom pogovarjamo, mu dejansko izkazujemo pozornost. S tem ni nič narobe, do točke, ko ugotovimo, da 24/7 izkazujemo pozornost našemu psu!! In tudi s tem ni nič narobe, dokler ne ugotovimo, da izkazujem pozornost psu, kadar je popolnoma priden in se vede kot si želimo in kot je zanj primerno IN PA TUDI TAKRAT, ko se obnaša totalno neprimerno in nezdravo zanj.
Je to fer?? Meni se ne zdi fer nagrajevati psa ne glede na to, kakšna vedenja mi dostavlja na pladnju. Sama se vedno poizkušam držati pravila – kar dobim – to dam! Če imate popolnega psa nimate omejitev pri izkazovanju ljubezni. V kolikor pa se vaš pes na kateri koli točki obnaša neprimerno pa se vprašajte, če ga podzavestno za ta vedenja celo nagrajujete.
Ali mu dajete jasna navodila kaj od njega zahtevate?/? Ali mu daste jasna navodila samo takrat ko vam poči film???
V kolikor je tako – niste fer do svojega psa!

Držite se pravila: kratka in jasna sporočila, opazujete svojo energijo (ni pomembno to, da smo jezni ampak, da ko mislimo, mislimo resno.)

Naredite poizkus: Vzemite si dan ali nekaj ur, ko s psom ne spregovorite besede. Opazili boste, da vaši psi čudežno razumejo “JEZIK TIŠINE”. Čutijo vašo energijo in v vsaki sekundi komunicirajo z vami. 
Bodite svojim psom zgled. Umirjenosti in odločnost vas bosta pripeljalo mnogo dlje kot pa blebetanje in frustracije.

Saj veste:
“…ker si vsak pes zasluži najboljšega skrbnika…
..vsak skrbnik pa lepo vzgojenega psa..”

Z ljubeznijo
Katja Železnik – PasjiPlanet

Kategorije: Blog