So ljudje, ki ne verjamejo v krdelno mentaliteto pri psih. Torej ne verjamejo v to, da je nekdo v krdelu vodja, ne verjamejo v podrejanje, ne verjamejo v korekcije.

So ljudje, ki verjamejo, da je struktura krdela pomembna ampak igrajo “vodjo krdela” zato, da “filajo” svoj ego? 

 

Torej, kaj je v resnici pomembno? Potrebuje pes vodjo? 

Naj vam najprej objasnim sledeča dejstva:

Čisto vsak pes na tem svetu se rodi v krdelu. Če ste imeli kdaj priložnost opazovati krdelo mladičkov z mamico, zagotovo zelo dobro veste, da v krdelu vlada red in pravila. Kot najbrž že sklepate je v tem primeru vodja krdela mama.

  • Ste že videli krdelo, kjer bi mama cele dneve ležala in bila kot »self-service« miza za prosto postrežbo? Pridite in jejte kadar želite? Tega v krdelu NI (mali jedo kadar ona določi da bo čas za hranjenje in jih ne prosi naj jedo)
  • Ste videli že kdaj krdelo, kjer se mladički prosto sprehajajo, mama pa panično teka za njimi in jih lovi? Tega v krdelu NI. Mladički nagonsko sledijo materi
  • Ste že kdaj videli krdelo, kjer mama nagrajuje svoje mladičke ko so »pridni«? Tega v krdelu NI. Komunikacija med psi poteka čisto drugače kot med ljudmi
  • Ste že kdaj videli krdelo, kjer bi se mama igrala z mladički kadarkoli se njim zaljubi? Tega v krdelu NI. Igrajo se takrat ko se mama odloči za igro. Ko so mladički preveč vsiljivi, gre stran (ignoriranje), jih z gobčkom odrine ali ceno nežno ugrizne (korekcija)
  • Ste že videli kdaj, da pride v krdelo tuj pes in se mama umakne v ozadje in v skrbeh čaka kakšen bo odziv ali pa pravi »saj se bodo samo povohali  — najbrž.?«  Tega v krdelu NI. Mama in posledično vodja krdela je odgovorna osebnost, na katero se psi lahko obrnejo, in ji zaupajo.

Za tiste, ki še vedno ne verjamete v strukturo krdela vas moram žal razočarati, da ni namen mojega posta prepričevati Vas, da temu ni tako.

Vabim pa vas, da preživite več časa s krdelom. Pa na bodo to psi ali druge vrste živali in se sami prepričajte kako komunikacija med živalmi poteka – tudi med drugimi vrstami.

Ljudje, ki ne verjamejo v krdelno mentaliteto enostavno NISO preživeli dovolj časa v krdelu.

 

Če pogledamo naprej….

Vsak mladiček, ki je sobival z zdravo in psihično stabilno materjo, obvlada vzgojo! Če še enkrat pogledate vse zgoraj napisane alineje, lahko kar hitro ugotovite, da je mladičku popolnoma jasno kaj sme in kaj ne sme. Popolnoma mu je jasna struktura krdela in v svojem življenju rabi nekoga, ki ga vodi, saj ga je mati vodila.

 

Kaj se zgodi potem?? Zakaj pes ne razume nas? Zakaj je mamo ubogal in razumel pravila, naših pa ne?

Najverjetneje vas ne upošteva, ker pravil sploh nimate. 🙂 

Še večja verjetnost pa je, da na žalost pes v vas NE vidi VODJE KRDELA.

 

Zakaj do tega pride?

Ko mladička pripeljete domou, se kaj hitro nauči, da je prepuščen samemu sebi. Da gre kamor hoče, voha kar hoče, počne kar hoče in ljudje mu sledijo in z navdušenjem opazujejo kaj počne. Kdo ga vodi??

Ko gre na sprehod ga lahko vsak pes povoha, kljub temu da bogi mali revež neve kaj se bo zgodilo. Kdo ga ščiti??

Ko mu je neprijetno ima ob sebi ljudi, ki jim je če bolj neprijetno in njegovo neprijetnost še potrjujejo. Na koga se lahko zanese??

Ker v njegovi okolici ni NIKOGAR, ki ga usmerja, brani, mu zaupa – mora prevzeti vajeti v svoje roke in postati vodja ON….

In tukaj se, kaj kmalu, začnejo težave.

 

 Kaj vam želim sporočiti?

Dan danes lahko veliko berete o tem, veliko je nekih splošnih pravil, kaj početi, da bo vaš pes sledilec in ne vodja. Kot npr: pes ne spi na postelji, skozi vrata greste prvi vi…. (mimo grede se s tem strinjam 😉 )

NI pa bistvo samo v tem. Bistvo je v ODNOSU. Niste fer, če s svojim psom komunicirate samo na naš način – človeški način.

Pojdite globje vase, začutite svojega psa. Kaj v resnici potrebuje??

Je pes prišel na svet zato, da spi z vami na postelji? Zato, da ga cele dneve cartate, objemate, ljubčkate in mislite, da je zato srečnejši (pozabljate pa opazovati njegovo telesno govorico, ki sporoča čisto nekaj drugega)

 

Bodite za svojega psa resnično NAJBOLJŠE KAR SI ZASLUŽI. Bodite VODJA, ki nosi VSO ODGOVORNOST.

Odgovornost o tem, kako se bo pes obnašal, o tem, kako se bo pes počuti psihično, odgovornost o tem, kako se bo počutil v svojem telesu in kako zdrav bo. Za vse smo odgovorni MI – ljudje.

Ne pozabite da se psi odzivajo na našo energijo! Če ste neprestano živčni, ne pričakujte da bo vaš pes umirjen. On je krdelno bitje. S krdelom sodeluje in vam pomaga kreirati še več živčnosti.

 

Če se komu zdi ta članek nesmiselen (in ga po nekem božjem čudežu še vedno bere ) in je ves živčen, se za trenutek ozrite vase! To Ni vaše! In če se s tem ne strinjate, se umirite in pojdite z življenjem naprej…

Naj bo to vodilo in misel za vsa področja v življenju: Tako kot reagirate na malenkosti, tako reagirate na VSE stvari v vašem življenju! In VAŠ PES… VAS OPAZUJE!

 

Bodite ODGOVOREN VODJA, tak, na katerega bo VAŠ PES PONOSEN!

 

 

 

Kategorije: Blog