Velikokrat sem že slišala: ” Če imaš psa res rad, ga ne boš zapiral v kletko.” 🤔 Hmm…

Pa razbijmo še kak mit 😉

Govorim namreč o hišnem boksu … konec koncev pa lahko govorimo tudi o pesjaku, če imate pse, ki bivajo zunaj.

Ali vaš pes prosto skaklja po dvorišču, ali je zaprt v boksu NIMA nobene veze s tem, kako RADI IMATE SVOJEGA PSA. Pika!

Če sem iskrena, bi bilo v veliki večini primerov BOLJE, ČE BI SVOJEGA PSA ZAPRLI V KLETKO.

Zakaj?

Če v življenje vašega psa uvedete strukturo, bo vaš pes živel veliko bolj naravno, glede na njegove potrebe. 
Večina vseh naših programov pri PasjiPlanet toplo priporoča hišni boks. Hišni boks uporabljamo kot čisto naravno okolje za psa, v katerem čuti svoj kotiček kjer je varen, kotiček kjer lahko počiva in si resnično kvalitetno odpočije. Čeprav boksa ni potrebno uporabljati dolgoročno, je v začetnih procesih zelo priporočljiv, saj pomaga pri rutini, urniku in dojemanju novih pravil za psa – vključno s hranjenjem.
Izjemno koristen in uporaben je pri mladičkih, ki se navajajo na hišno čistočo. Omogoča kvaliteten počitek za vašega psa in konec koncev tudi za vas. 
S tem, ko psu omogočite rutino: delo – počitek ali delo – hranjenje – počitek, v resnici podarite psu priložnost, ki bi jih imel primarno v naravnem okolju tj. krdelu oziroma v naravi: Najprej opravljanje fizične in psihične aktivnost in nato hranjenje ter počitek. Če uporabljamo pravilen urnik in dosledna hišna pravila, bo pes postal bolj samozavesten in bolj bo zaupal vašemu vodstvu. 
To, da pes rabi vodstvo pa najbrž že veste kajne?? 😉 

Trening s pomočjo hišnega boksa, je neverjetno učinkovit ne glede na starost psa. Ko uporabljate hišni boks, zopet delate z naravnimi instinkti vašega psa. Za pse je popolnoma naravno, da svojih potreb ne opravljajo kjer spijo. To so se naučili že od matere. Psi v boksu občutijo neke vrste toploto ter varnost in vse to lahko prenesemo, ko učimo psa hišne čistoče. Druga zelo koristna stvar, ki se je moramo zavedati je to, da je pes varen in zagotovo ne bo naredil ničesar narobe, ko nikogar ni doma. To je kot neke vrste VARUŠKA ZA PSA. Pes, ki je navajen na boks se počuti varnega v svojem prostoru in tudi LOČITVENA TESNOBA bo ob pravilni strukturi in s pomočjo hišnega boksa izginila.

Med drugim je zelo uporabno, ko se na primer odpravljamo na potovanje in rabimo boks kot transport v avtomobilu ali pa celo boks vzamemo s seboj na dopust – apartma, hotel, šotor in tam se bo pes že počutil varno in bolj domače kot bi se sicer. Ko peljete psa na primer k veterinarju ali v pasji salon – tam jih velikokrat po pregledu oz. posegu, negi položijo v boks kjer psi počakajo na prevzem lastnika. V kolikor je vaš pes že vajen boksa, zanj to sploh ne bo stresna situacija. 

Za nas ljudi mogoče včasih zgleda grozno, da je pes zaprt, ampak za psa verjemite NI TAKO – je pravzaprav varno okolje. Ljudje velikokrat delamo napake in za sabo ne morem pustiti naših čustev, ampak psi delujejo čisto drugače. Ko pustite psa, da prosto teka po v vrtu medtem ko ste vi v službi, mu ne delate čisto nobene usluge. Pes, ki je sam zunaj se bo dolgočasil in takrat razvil vsa mogoča neželena vedenja, kot so lajanje, uničevanje, kopanje, preganjanje ptic, mačka, poštarja….. Vse te male stvari lahko vodijo do VELIKIH VEDENJSKIH TEŽAV, ki se lahko končajo zelo slabo! 
Mladički in mladi psi, ki ostanejo sami doma velikokrat začnejo uničevati, kar je za njih lahko zelo nevarno. Ob tem si lahko poškodujejo svoje zobe, konec koncev tudi želodček, kar lahko pripelje do resnih zdravstvenih težav. 
Težave lahko preprosto rešimo tako, da psa naučimo na hišni boks. Ko nas ni doma, je to za psa najbolj varen prostor, saj takrat ne moremo kontrolirati njegovega vedenja in ga za negativna vedenja korigirati. Ko je pes že nekaj uničil kazen ne pomaga. ZA TO JE TAKRAT PREPOZNO. Psa je treba korigirati v trenutku, ko ga zalotimo pri uničevanju ali raznih drugih stvareh…. 

Velikokrat slišim, da pes točno ve kaj je naredil narobe. Žal temu ni tako. Pes se samo odzove na našo jezo. Psi veliko bolje zaznavajo energije kot mi in v tistem trenutku pes “nima pojma” zakaj ste jezni. Odzove se samo na vašo energijo. 
BITI POTRPEŽLJIV Z VAŠIM PSOM, VAS BO PRIPELJALO MNOGO DLJE KOT JEZA. 

Kakšen boks je primeren za uvajanje mojega psa?

Ko dejansko pridete do treninga s pomočjo hišnega boksa bodite pazljivi kako velik boks kupite. Boks mora biti dovolj velik, da pes lahko v njem stoji in se v njem obrne, ne pa prevelik da v njem hodi. (sploh pri mladičkih)
Velika verjetnost je, da ko boste psa prvič dali v boks, BO v njem cvilil. Mogoče je najbolje prvič dati psa v boks, ko odhajate in boste čustveno manj vpleteni v dogodek. Pomembno je, da nikoli ne spustite iz boksa psa, ki cvili, laja.. Tako se bo naučil, da cviljenje pomeni odhod iz boksa ven. Naučiti ga morate, da boks predstavlja kotiček za umiritev, da se v boksu pes počuti varnega. To boste dosegli samo na način, da psa vedno umirjenega date v boks in vedno umirjenega spustite iz boksa. 

Je boks za psa vseživljenjski? 

To je odvisno od vašega psa, vašega urnika, ampak vsekakor dolgoročno pes nebo v boksu, ko boste vi doma. Če imate mladička imejte v mislih, da mora hoditi veliko bolj pogosto na opravljanje potrebe kot odrasel pes. Dokler ima pes manj kot 6 mesecev je nerealno od njega pričakovati, da bom v boksu več kot 4 ure. Zato dobro načrtujte svoj urnik, ko v svoj dom sprejmete novega člana družine.

  • Nikoli ne uporabljajte boksa kot kazen
  • Ne puščaj hrane in vode v boksu
  • Če vaš pes uničuje, mu nikar ne puščajte odejic ali blazin v boksu, saj si s tem lahko prihranite obisk pri veterinarju.
  • Ne puščajte psa v boksu za daljše časovno obdobje, če pred tem z njim niste naredili strukturirane aktivnosti.
  • Ne uporabljajte plenic ali časopisa za učenje mladička hišne čistoče. Naš cilj je da pes zadrži, ne pa, da potrebo opravlja v boksu.
  • Ne puščajte mladičkov predolgo zaprtih. Pravilo: če ima pes 2 meseca +1h – to pomeni da je v boksu lahko največ 3 ure. Nato mora ven na opravljanje potrebe. (število mesecev +1)

Pa saj že veste zakaj vse to, kajne??

“Ker si vsak pes zasluži najboljšega lastnika…
Vsak lastnik a lepo vzgojenega psa! “

Z ljubeznijo,
Katja Železnik, PasjiPlanet

Kategorije: Blog