Eno izmed najbolj pogostih vprašanj, ki nam jih ljudje postavljajo na treningih, na individualnih urah in nasploh se glasi:

“Kolikokrat na dan moramo to trenirat?”

Naj vas slika ne zavede… NE govorimo o prevzgoji psov, o zahtevnih psih ipd. Govorimo o čistih osnovah, zaradi katerih bo vaš pes postal drugačen.

Najpogosteje se to vprašanje v naših primerih zastavi, ko pse učimo vaje “place” oz na prostor, ko jih učimo hoje na popuščenem povodcu, odpoklica….

Razumem, da je najlažje dati odgovornost na:

  • določene vaje in na 
  • razne trenerje in pasje šole…. 

V smislu: ” Ok, naredil sem vaje, ki smo se jih naučili v pasji šoli, zdaj pa gremo mi lepo po svoje..”

Žal vas moram razočarati, saj je tak način, popolnoma zmotno prepričanje o celostnem procesu vzgoje oziroma o življenju z vašim psom!

! Ne gre za določeno število treningov ali za čas, ki ga preživite s psom, ampak gre za NAČIN ŽIVLJENJA!

Vsekakor določena nova vedenja dobesedno nekajkrat na dan potrenirate.
Vse več ljudi pa trening jemlje kot nekaj, kar včasih počneš, včasih pa pač ne počneš.
Če si želite z vašim psom živeti v “harmoniji”, živeti tako, da bo pes znal spoštovati meje, ki mu jih postavite, da se bo pes obnašal tako kot si resnično želite, vas spoštoval in cenil, ga morate vzgajati, kot bi vzgajali svoje otroke. 

Svojega otroka najbrž nebi vzgajali po 15 minut na dan, kajne?
Vsekakor so določeni trenutki, ko jih resnično učite nekaj novega – ampak – največji učitelj ste Vi sami. Otrok se uči vsako sekundo, ko vas opazuje in vas dejansko posnema. 

Isto je s psom. Pes ima 24 ur na dan čas da vas opazuje, testira ali mislite resno ali ne, ali se mu nekaj splača ali ne… On z vami ŽIVI! 
Živite tudi vi z njim??

Bodite dosledni in naj bo “trening” vaš način življenja! In verjemite … s časom se boste zavedli, da praktično sploh ne trenirate … in nikoli niste … temveč živite s psom pod določenimi pogoji/pravili, ki ste si jih zamislili in imate lepo vzgojenega psa ter krasnega sopotnika.

Ker si nenazadnje….

“Vsak pes zasluži najboljšega skrbnika… 
… vsak skrbnik pa lepo vzgojenega psa!”

Z ljubeznijo, 
PasjiPlanet (Katja Železnik)

Kategorije: Blog